Podcast serie met
aandacht voor detail

In zeker weten gaan notarissen Jakob Heldring en Sandhia Jankipersad in gesprek over thema’s die raken aan het leven én het recht. Of het nu gaat om nalatenschap, levenstestamenten, samenlevingscontracten of familiekwesties: ze bespreken wat er speelt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Regelmatig schuift een gast aan zoals een mediator, fiscalist of ervaringsdeskundige, om extra inzicht te geven. Geen juridisch jargon, maar duidelijke uitleg en eerlijke gesprekken. Voor iedereen die op tijd wil nadenken over later.

Luister de podcast op Spotify

Afleveringen

6. Een samengesteld gezin: juridische aandachtspunten bij een samengesteld gezin

In deze aflevering van de podcastserie van HJ Notariaat bespreken notarissen Marijn van Roijen en Sandhia Jankipersad de juridische aandachtspunten van een samengesteld gezin — ook wel fusiegezin genoemd. Wat als jij en je partner samen een gezin vormen met kinderen uit eerdere relaties? Wat moet je dan vastleggen om elkaar én de kinderen goed te beschermen?

Ze leggen uit waarom stiefkinderen géén erfgenamen zijn zonder testament, hoe je voorkomt dat ex-partners invloed krijgen op jouw nalatenschap en waarom een executeur of bewindvoerder benoemen rust kan geven. Ook komen belangrijke onderwerpen aan bod zoals de uitsluitingsclausule, erfbelasting, vruchtgebruik van de woning en het levenstestament voor het geval je zelf tijdelijk of blijvend niet kunt handelen.

Een aflevering vol inzichten voor wie samen een nieuw gezin opbouwt en wil zorgen dat alles — juridisch én praktisch — goed geregeld is. Want niets vastleggen betekent onzekerheid en risico’s, terwijl een goed testament juist duidelijkheid, rust en bescherming biedt voor iedereen binnen het gezin.

 

5. Samenwonen? Wat je juridisch moet regelen (voor het te laat is)

In deze aflevering van de podcastserie van HJ Notariaat duiken notarissen Marijn van Roijen en Sandhia Jankipersad in een onderwerp dat vaak onderschat wordt: wat moet je juridisch regelen als je gaat samenwonen?

Ze leggen helder uit wat er wél en juist níét automatisch geregeld is volgens de wet. Wat gebeurt er bij overlijden als je geen testament hebt? Heb je recht op elkaars partnerpensioen? Hoe zit het met het huis, schulden of een ongelijk inleg bij de koop? En waarom is een samenlevingscontract, hoewel niet verplicht, toch eigenlijk onmisbaar?

Ook bespreken ze het verschil tussen fiscaal partnerschap en juridisch partnerschap, het belang van goede afspraken over inboedel, kinderkosten en alimentatie, en waarom regelmatig onderhoud van je contract cruciaal is, net als bij een APK.

Een eerlijke en praktische aflevering die je aan het denken zet én helpt om met rust en duidelijkheid je gezamenlijke toekomst op te bouwen. Want samenleven is keuzes maken — ook op papier.

 

4. Kind op komst: wat moet je juridisch regelen?

In deze aflevering van de podcast van HJ Notariaat bespreken notarissen Sandhia Jankipersad en Marijn van Roijen wat er juridisch geregeld moet worden als er een kindje op komst is. Ze nemen je stap voor stap mee langs belangrijke onderwerpen zoals voogdij, bewindvoering en het gezag over minderjarige kinderen. Ook leggen ze uit wat je kunt regelen via een testament — en waarom dat niet alleen relevant is voor mensen die niet getrouwd zijn.

Daarnaast gaan ze in op het verschil tussen erkenning en gezag, waarom het belangrijk is om een executeur aan te wijzen en hoe je met specifieke wensen zoals legaten (bijvoorbeeld een erfstuk of geldbedrag) richting kinderen of goede doelen kunt omgaan.

Een praktische en persoonlijke aflevering over het belang van goede voorbereiding, zodat je als ouder –met een gerust hart kunt toeleven naar de komst van je kind. Want goed geregeld geeft rust, voor nu én later.

 

3. Regie houden over je leven: het nut van het levenstestament

In deze aflevering bespreken notarissen Jakob Heldring en Sandhia Jankipersad een belangrijk en actueel onderwerp: het levenstestament. Wat is het precies? Hoe verschilt het van een gewoon testament? En waarom is het verstandig om ongeacht je leeftijd na te denken over wat er gebeurt als je zelf tijdelijk of blijvend niet meer kunt handelen?

Ze gaan in op de inhoud en betekenis van volmachten, medische wensen, het benoemen van vertrouwenspersonen en toezichtstructuren. Ook leggen ze uit waarom partners niet automatisch voor elkaar kunnen optreden en hoe je voorkomt dat een rechterlijke maatregel zoals bewind nodig wordt.

Een duidelijk en praktisch gesprek over autonomie, regie en het op tijd vastleggen van je wensen. Goed voorbereid zijn betekent rust voor jezelf en je naasten.

 

2. Wat doet een notaris bij een erfenis? Over de afwikkeling van een nalatenschap

In deze aflevering gaan notarissen Jakob Heldring en Sandhia Jankipersad in gesprek over een onderwerp dat bijna iedereen vroeg of laat raakt: de afwikkeling van een nalatenschap. Wat gebeurt er ná een overlijden? Welke rol speelt de notaris? En wat komt er allemaal kijken bij het opstellen van een verklaring van erfrecht, het doen van aangifte erfbelasting en het uitvoeren van een testament?

Ze bespreken de veelvoorkomende misverstanden, zoals dat je alleen naar een notaris hoeft als er veel geld in het spel is en leggen uit hoe belangrijk het is om tijdig deskundig advies in te winnen.

Een verhelderend gesprek over de juridische, fiscale én praktische kant van nalatenschappen met als centrale boodschap: laat je goed informeren, en weet dat je als erfgenaam niet alles zelf hoeft te doen.

 

1. Erven in harmonie: Nalatenschap Mediation

In deze aflevering van onze podcastserie gaat notaris Jakob Heldring in gesprek met mediator Anita Degeling over een onderwerp dat in het notariaat vaak onderbelicht blijft: mediation bij nalatenschappen. Samen verkennen ze hoe conflicten binnen families, die ontstaan rondom erfenissen, vaak meer draaien om emoties dan om juridische geschillen.

Anita legt uit hoe mediation helpt om de onderliggende spanningen bespreekbaar te maken en zo ruimte te creëren voor echte oplossingen. We bespreken het verschil tussen de onder- en bovenstroom, de kracht van erkenning, het voorkomen van rechtszaken en de opkomst van preventieve mediation – nog vóórdat het conflict escaleert. Een open, verhelderend gesprek over menselijkheid, vertrouwen en de weg naar rust na verlies.

Heeft u een vraag of
wilt u een afspraak met
een van onze notarissen?

Gebruik het formulier, stuur een mail of bel ons:

Castricum

0251 659 108

Tuitjenhorn

0226 390 033