Het belang van een levenstestament: neem de regie over uw eigen leven

Personen-, familie- en erfrecht

1/7/2025

In de dynamische wereld van juridische bepalingen en documenten komt de term ‘levenstestament’ steeds vaker naar voren. Maar wat houdt dit precies in, en waarom is het zo essentieel? In deze blog duiken we in het belang van een levenstestament, leggen we uit wat het is en waarom het een cruciale stap is voor iedereen die de regie over zijn leven wil behouden, ongeacht de omstandigheden.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is vaak een bron van verwarring. Veel mensen kennen de term testament en gaan ervan uit dat het levenstestament hier een onderdeel van is. In werkelijkheid zijn het echter twee aparte documenten. Terwijl een testament betrekking heeft op wat er gebeurt na overlijden, richt een levenstestament zich juist op de situatie waarin iemand nog in leven is, maar niet meer in staat is om zijn of haar zaken zelfstandig te regelen.

Het belang van een levenstestament

In onze vergrijzende samenleving worden we steeds vaker geconfronteerd met situaties waarin mensen fysiek aanwezig zijn, maar niet meer volledig in hun cognitieve vermogens. Een levenstestament zorgt ervoor dat uw wensen duidelijk zijn, zelfs als u deze zelf niet meer actief kunt communiceren. Dit document bevat meestal een algemene volmacht die het mogelijk maakt om een vertrouwenspersoon aan te wijzen voor zowel medische als niet-medische zaken.

De misvatting rondom autonomie binnen huwelijken

Een veel voorkomende misvatting is dat partners, zeker degenen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, automatisch zaken voor elkaar kunnen regelen. Dit is echter niet het geval. In situaties waarin men bijvoorbeeld tijdelijk niet kan handelen, is een volmacht oftewel een levenstestament nog steeds cruciaal. Op deze manier kunt u zelf beslissen aan wie u die verantwoordelijkheden toevertrouwt, of dat nu uw partner, een vriend, of een familielid is.

Onderscheid in bevoegdheden

Binnen een levenstestament kunt u specificeren wat uw vertrouwenspersonen wel en niet mogen doen. Bijvoorbeeld, hoewel u hen toestemming kunt geven om namens u te handelen, kunt u bepaalde handelingen zoals schenkingen uitsluiten, tenzij u zelf expliciet anders aangeeft. Dit biedt u de flexibiliteit om uw testament aan te passen aan veranderende levensomstandigheden en voorkeuren.

Medische bevelen en wensen

Niet alleen financiële en juridische aspecten worden geregeld; ook medische wensen, zoals een euthanasieverzoek of behandelverbod, kunnen in een levenstestament worden opgenomen. Het is wel van essentieel belang dat deze wensen ook besproken worden met uw arts, zodat deze deel worden van uw medisch dossier. Let wel, dergelijke verklaringen zijn geen garantie op uitvoering, maar geven een duidelijke richtlijn aan uw vertrouwenspersonen en medisch personeel.

 

Geen tijd om te wachten

Het opstellen van een levenstestament is niet iets dat alleen ouderen zouden moeten overwegen. Ook jongere mensen, ondernemers, en iedereen die waarde hecht aan autonomie zou een levenstestament moeten overwegen. Het is raadzaam om dit op tijd te regelen, zodat u voorbereid bent op alle situaties die het leven u kan voorschotelen.

Het belangrijkste inzicht? Wacht niet tot het laatste moment. Kom langs voor een gesprek om uw persoonlijke situatie te bespreken en de mogelijkheden te verkennen. Het is van groot belang om vooruit te denken en voorbereid te zijn. Zoals wij altijd zeggen: zoveel mensen, zoveel smaken. Zorg ervoor dat u de regie behoudt over uw eigen leven.

Meer weten over dit onderwerp? Luister dan onze podcast op Spotify.

Jakob Heldring

Notaris

NIEUWS

Bekijk ook

Alle artikelen
Alle artikelen

Heeft u een vraag of
wilt u een afspraak met
een van onze notarissen?

Gebruik het formulier, stuur een mail of bel ons:

Castricum

0251 659 108

Tuitjenhorn

0226 390 033