Nu regelen voor later: het levenstestament.
Personen-, familie- en erfrecht
7/2/2020

Wilsonbekwaamheid. Een lastig en niet altijd duidelijk begrip. In de juridische wereld betekent het dat u niet meer in staat bent om uw eigen ‘vermogensrechtelijke- en persoonlijke belangen’ waar te nemen.
Veel mensen denken hier niet echt over na, of gaan er vanuit dat dit vanzelf geregeld is, omdat ze bijvoorbeeld getrouwd zijn of kinderen hebben. Dit is niet het geval. Als u wilsonbekwaam bent, kunnen geen rechtshandelingen meer namens u worden uitgevoerd (denk aan het verkopen van een woning, bankzaken regelen of een schenking uitvoeren, of beslissingen worden genomen van medische aard), tenzij:
- Een bewind is ingesteld over uw vermogen (dit gaat via de rechter), en/of een mentor die uw lichamelijke belangen behartigd, of
- U een ‘gevolmachtigde’ hebt aangesteld (een vertrouwenspersoon), veelal via een akte bij de notaris.
Een bewind aanvragen via de rechter duurt vaak lang en kan onnodig belastend voor u zijn. Daarnaast mag de bewindvoerder niet altijd zomaar alle rechtshandelingen meer uitvoeren. Soms alleen met toestemming van de rechter. Ook moet elke jaar rekening en verantwoording worden afgelegd aan de rechter.
Daarom is het verstandig om nu na te denken over een vertrouwenspersoon (bijvoorbeeld uw partner en/of uw kinderen). Uw wensen kunnen dan worden vastgelegd in een ‘levenstestament’. Dit is een notariële akte die werkt als u nog leeft (een testament werkt alleen als u bent overleden).
U kunt in een levenstestament laten vastleggen wat in een specifieke situatie – bij uw wilsonbekwaamheid – namens u gedaan of geregeld moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan uw wensen ten aanzien van:
- Uw financiën, uw onderneming, uw woning;
- Schenkingen, of u deze wilt blijven doen en onder welke voorwaarden;
- Medische handelingen;
- Allerlei praktische zaken, zoals de verzorging van uw huisdieren.
U kunt het levenstestament ook beperken tot bijvoorbeeld alleen uw geld en goederen. We spreken dan van een ‘notariële volmacht’. Ook als u ondernemer bent is het levenstestament van groot belang voor de continuïteit van uw bedrijf bij uw eventuele wilsonbekwaamheid.
Het is niet verstandig uw wensen thuis aan de keukentafel vast te leggen. Bij de notaris staat uw identiteit en datum van ondertekening vast. De notaris controleert of u de inhoud begrijpt zodat niemand later kan beweren dat u de kluts al kwijt was.
Tenslotte: alleen via de notaris kunt u beslissingen over uw eigen woning regelen. Met het levenstestament houden u en uw naasten zelf de regie over uw leven. Op onze website hebben wij een brochure en een stappenplan opgenomen.
Heeft u vragen over het opstellen van een levenstestament, neemt u dan contact op met een van de notarissen van HJ Notariaat in Castricum voor het maken van een vrijblijvende afspraak. U bent van harte welkom!
Jakob Heldring
Notaris
NIEUWS
Bekijk ook
Personen-, familie- en erfrecht
14/7/2025
Mediation: Het onderbelichte pad naar conflictbeheersing en -oplossing
Bij familiezaken zoals een erfenis kan de spanning snel oplopen. Mediation is dan een krachtig alternatief voor juridische procedures: sneller, menselijker en vaak met duurzamere oplossingen. In gesprek met mediator Anita Degeling.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
5/7/2025
De rol van de notaris bij het afwikkelen van een nalatenschap
Een overlijden brengt naast verdriet ook veel regelwerk met zich mee. Van de verklaring van erfrecht tot het beheren van de erfenis: de notaris speelt een centrale rol in een zorgvuldige afwikkeling van de nalatenschap – ongeacht de grootte van het vermogen.
Lees meerPersonen-, familie- en erfrecht
1/7/2025
Het belang van een levenstestament: neem de regie over uw eigen leven
Een levenstestament is iets anders dan een gewoon testament en speelt een belangrijke rol wanneer u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Door uw wensen tijdig vast te leggen, behoudt u de regie over uw leven – ook als dat later niet meer vanzelfsprekend is.
Lees meer