schenken, erven & nalatenschap

Wat kunt u regelen in een testament en welke keuzes heeft u als u erfgenaam bent? Wilt u schenken?

Doe de testamentcheck en kijk of u in aanmerking komt in uw situatie. Een gratis oriënterend gesprek is altijd mogelijk. Maak gerust met ons een afspraak of belt u ons!

Uw testament

In uw testament bepaalt u wat er geregeld moet worden als u overlijdt. Uw testament is een persoonlijk document, en moet altijd worden afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeftes.

HJ Notariaat hanteert een vast en concurrerend tarief voor een testament. Wel zo duidelijk! De notarissen van HJ Notariaat zijn ook 'estate planner'; zij kunnen u van deskundig advies voorzien om uw vermogen gunstig te laten vererven naar de volgende generatie. Een gratis oriënterend gesprek is altijd mogelijk.

Bij overlijden

Waar moet u aan denken na een overlijden en wat gebeurt er met de erfenis van uw naaste?

De notaris is u graag van dienst in deze moeilijke periode, en kan u met concrete adviezen veel zorgen ontnemen. Bekijkt u hier de checklist, zodat u weet waar u na een overlijden aan moet denken. Tijdens een gesprek met de notaris kan voor u veel duidelijk worden. De notaris legt de inhoud van een (eventueel) testament of de vererving uit, en kan u begeleiden bij de aanvaarding en afwikkeling van een erfenis. Ook kan de notaris een 'verklaring van erfrecht' voor u verzorgen, of bijvoorbeeld de aangifte voor de erfbelasting verzorgen.

Hoeveel erfbelasting u moet betalen hangt van veel factoren af.  U kunt ook de hele afwikkeling van de nalatenschap uit handen geven aan de notaris. Een persoonlijk gesprek kan veel onduidelijkheid wegnemen en rust geven. Een gratis oriënterend gesprek is altijd mogelijk. Maak gerust met ons een afspraak of belt u ons! Bekijk de animatie voor meer informatie of leest u onze brochure.

Schenken

Een schenking krijgen is leuk, en kan veel belasting besparen. Schenken kan op veel verschillende manieren gebeuren, in kleine of grote bedragen, op 'papier' of gewoon door een overboeking of door goederen. Mogen de partners van uw kinderen meedelen? Wilt u voorwaarden stellen aan de schenking? Ook de reden van de schenking kan verschillen: u wilt belasting besparen maar misschien ook voorkomen dat uw vermogen later 'weg' is door hoge zorgkosten. U ziet: een schenking is altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

U kunt hier de tarieven voor de schenkbelasting downloaden. Wilt u een persoonlijk gesprek over schenken? Wij denken graag met u mee over de schenking en de fiscale gevolgen. Dat is altijd mogelijk, en kosteloos. Maak gerust met ons een afspraak of belt u ons!

Hulp of advies nodig?

Onze experts staan klaar om u te voorzien van passend en persoonlijk advies.