29/1/2024

Het levenstestament en wils(on)bekwaamheid: hoe zit dat nou?

Jakob Heldring
2 min

subtitel lorem ipsum etc

Het is cruciaal om uw toekomst te plannen en uw wensen duidelijk vast te leggen in een document zoals een levenstestament. Dit is vooral belangrijk in het geval van situaties waarin uw wilsbekwaamheid in twijfel kan worden getrokken, zoals bij dementie.

Wat is wilsbekwaamheid?

Wilsbekwaamheid betekent dat iemand zelfstandig beslissingen kan nemen en de gevolgen daarvan begrijpt. Voordat u een notariële akte opstelt en ondertekent, is het essentieel om vast te stellen dat u wilsbekwaam bent. Onze notarissen beoordelen dit zorgvuldig bij elke transactie, zoals bij de aankoop van een woning, het opstellen van huwelijkse voorwaarden, of het creëren van een testament of levenstestament.

Hoe wordt wilsonbekwaamheid vastgesteld?

Het vaststellen van wilsonbekwaamheid is complex en kan variëren afhankelijk van de situatie. Factoren zoals rouw, ziekte of medicijngebruik kunnen tijdelijke wilsonbekwaamheid veroorzaken. Bij twijfel kan de notaris een onafhankelijke specialist raadplegen, zoals een VIA-arts, met uw toestemming.

Dementie en besluitvorming

Dementie betekent niet automatisch dat u wilsonbekwaam bent. Vooral in de beginfase kan iemand met dementie nog steeds wilsbekwaam zijn voor bepaalde beslissingen, zoals het kiezen van een verpleeghuis of dagelijkse keuzes. Het is echter belangrijk om bij de notaris aan te geven als er sprake is van beginnende dementie.

Wat als er niets geregeld is?

Indien u wilsonbekwaam wordt zonder een levenstestament of volmacht, zal een bewindvoerder of curator worden aangewezen door de kantonrechter om uw financiële zaken te beheren. Voor medische beslissingen kan uw partner of naaste familie optreden als wettelijke vertegenwoordiger. Als er geen vertegenwoordiger beschikbaar is, kan de rechter een mentor aanstellen.

Plan vooruit met ons

Wilt u meer informatie over het opstellen van een levenstestament? Onze notarissen staan klaar om u te helpen. U bent van harte welkom voor een kosteloos en oriënterend gesprek op een van onze kantoren. Plan uw toekomst met zekerheid en vertrouwen bij ons notariskantoor. Via onze website kunt u direct een afspraak inplannen.

Voor de voorbereiding van het gesprek kunt u hier een checklist downloaden.

Categories:
No items found.

Een fullservice notariaat in Castricum en Tuitjenhorn sinds 1913

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?
contact opnemen