4/5/2022

Hypotheek oversluiten? Vergeet de belasting niet [TIPS]

Jakob Heldring
4 minuten

subtitel lorem ipsum etc

Denkt u eraan uw lopende hypotheek over te sluiten vanwege de lage hypotheekrente? U bent niet de enige. Uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk blijkt dat steeds meer mensen de lopende hypotheek oversluiten. Maar als u minder hypotheekrente betaalt, kan u ook minder hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte. Als u niet oplet, moet u zelfs terugbetalen. Daarom zetten wij de belangrijkste belastingtips voor het oversluiten van uw hypotheek voor u op een rij in dit blog.

Tip 1: Pas direct uw voorlopige aanslag aan

Het oversluiten van uw hypotheek heeft vaak gevolgen voor uw voorlopige aanslag. Een lagere rente op uw hypotheek betekent immers ook minder hypotheekrenteaftrek. Daarom is het verstandig om, direct na het oversluiten van uw hypotheek, uw voorlopige aanslag aan te passen. Doet u dit niet, dan ontvangt u maandelijks waarschijnlijk te veel geld en moet u dit later terugbetalen. Dat is natuurlijk geen prettig vooruitzicht. 

Het aanpassen van uw voorlopige aanslag kunt u eenvoudig zelf doen via de website van de Belastingdienst. In vier stappen voorkomt u dat u teveel hypotheekrenteaftrek ontvangt na het oversluiten van uw bestaande hypotheek naar een hypotheek met lagere rente. 

Tip 2: Oversluitkosten en boeterente 

Bij het oversluiten van uw hypotheek betaalt u altijd oversluitkosten. Daarbij maakt het niet uit of u bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft of overstapt naar een andere geldverstrekker. Oversluitkosten zijn onder andere de taxatiekosten, kosten voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) of notariskosten. Deze oversluitkosten kunt u aftrekken van uw belastingaangifte. 

Daarnaast betaalt u misschien ook boeterente wanneer u uw hypotheek overspuit. Uw geldverstrekker vraagt dan een vergoeding aan u voor misgelopen rente. Hoewel dat misschien onlogisch klinkt, betaalt u deze boeterente óók wanneer u bij dezelfde geldverstrekker een nieuwe hypotheek afsluit. Meestal kunt u de boeterente die u moet betalen aftrekken van uw belastingaangifte. Betaalt u de boeterente in één keer, dan kunt u deze ook in één keer aftrekken in het jaar waarin u de boeterente heeft betaald. Betaalt u de boeterente af tijdens de resterende looptijd van uw hypotheek dan mag u de rente jaarlijks meenemen in uw belastingaangifte. 

Tip 3: Hypotheekverhoging 

Wanneer u uw hypotheek niet alleen oversluit, maar tegelijkertijd ook verhoogt, dan mag u de hypotheekrente soms nog steeds aftrekken. Daarvoor moet u wel aan twee voorwaarden voldoen:

  1. U gebruikt de verhoging van uw hypotheek voor de verbetering van uw eigen woning én
  2. U lost de hypotheek binnen 30 jaar af, waarbij u ieder jaar een bepaald bedrag aflost. 

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u de hypotheekrente nog steeds aftrekken van uw belastingaangifte na het verhogen en oversluiten van uw hypotheek.

De rol van uw notaris bij het oversluiten van uw hypotheek

We spraken eerder al over de notariskosten die bij het oversluiten van uw hypotheek aftrekbaar zijn voor de belasting. Maar welke rol vervult uw notaris eigenlijk bij het oversluiten? 

Hypotheekakte opstellen

Zodra u akkoord heeft voor uw nieuwe hypotheek, dient er een nieuwe hypotheekakte opgesteld te worden. Dit kan alleen een notaris voor u doen. Uw notaris controleert of u en uw geldverstrekker aan alle regels voldoen. 

Financiële afhandeling 

Daarnaast is uw notaris ook verantwoordelijk voor de financiële afhandeling bij het oversluiten van uw hypotheek. De notaris vraagt de definitieve aflossingsnota van uw oude hypotheek op en alle facturen van overige betrokken partijen. Met deze gegevens stelt hij de nota van afrekening op en incasseert vervolgens alle te verrekenen bedragen. Ten slotte maakt de notaris een afspraak om de akte te laten passeren.

Passeren van de hypotheekakte

Bij het passeren van de nieuwe hypotheekakte, wordt de oude hypotheekakte in het Kadaster doorgehaald. De notaris lost met de ontvangen gelden de oude hypotheek af en zorgt dat alle partijen worden betaald. Dan ondertekent u de nieuwe hypotheekakte en zal de notaris deze inschrijven in het Kadaster. Daarmee is het oversluiten van uw hypotheek een feit. 

Advies over het oversluiten van uw hypotheek? 

Natuurlijk regelen wij graag de oversluiting van uw hypotheek voor u. Vakkundig, snel en tegen een concurrerend tarief. Maar ook als u nog niet zeker weet of uw hypotheek oversluiten verstandig is, denken wij graag met u mee. Daarbij hebben wij altijd oog voor de gevolgen voor uw persoonlijke situatie. Een persoonlijk gesprek hierover is altijd mogelijk. U kunt altijd vrijblijvend en kosteloos een afspraak met ons inplannen of ons bellen! 

Categories:
No items found.

Een fullservice notariaat in Castricum en Tuitjenhorn sinds 1913

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?
contact opnemen